5 redenen waarom je het keerpunt crawl moet leren

Ook al doe je geen zwembadwedstrijden is het heel nuttig om deze vaardigheid onder de knie te hebben om verschillende redenen. Hieronder een aantal redenen waarom je dit niet mag overslaan wanneer je leert zwemmen:

1. Het is vrij simpel om te leren

Eenmaal dat je de koprol in het water kan, is het vrij makkelijk om over te schakelen naar een keerpunt. Leer dus eerst je koprol; deze moet recht en vlot gaan. Vergeet niet om continu bellen te blazen uit je neus! Daarna is het vrij eenvoudig om tot een goed eindresultaat te komen. Oefening baart kunst natuurlijk. Bekijk dit filmpje om de verschillende stappen te zien in het leren van het keerpunt.

2. Je zwemt sneller en je voelt je sneller.

Uiteraard ga je sneller zwemmen per 100m omdat de tijd aan de muur korter wordt, maar je zal je ook sneller voelen. Dat komt omdat je meer “in één geheel” zwemt, zonder pauzes aan de muur die je flow onderbreken. Met het tuimelkeerpunt kan je je snelheid en momentum doorgeven naar de volgende lengte. Je zal je daardoor misschien ook meer als een ‘echte’ zwemmer voelen waardoor je zelfvertrouwen én plezier vergroot in het zwembad.

3. Meer leren is sneller leren

Hoe meer je leert, hoe sneller je andere dingen oppikt. Denk maar aan hoe je met kennis van het Frans sneller Italiaans kan leren. Ook bij motorisch leren is dat het geval: als je meerdere motorische vaardigheden hebt, zal je ook sneller andere motorische skills aanleren. Doordat je meer bewust leert zijn van je eigen lichaamspositie en -bewegingen (proprioceptie), zal dit ook vertaald worden naar een betere algemene proprioceptie tijdens het zwemmen zelf. Je zal je techniek makkelijker zelf kunnen corrigeren omdat je meer bewust bent van je lichaamshouding. Bovendien kan het ook je algemeen beweegplezier vergroten, in en uit het zwembad.

4. Betere uithouding

Omdat je iets langer je adem moet inhouden, zal je lichaam zich hieraan aanpassen. Je krijgt een betere uithouding.

5. Je traint je buikspieren

Elke keer je het tuimelkeerpunt uitvoert, moet je je buikspieren opspannen. Dit verbetert de algemene sterkte van je romp wat ook tijdens het zwemmen zelf van pas komt.